Инстититуции и места за стойностно изкуство от България и света. 

Квадрат 500

Най-големият държавен музеен проект в наши дни, открит през 2015 и наричан с усмивка “българския Лувър”, е като лабиринт със своите 28 зали, разположени на четири етажа, в който лесно можеш да се загубиш за часове. Харесваме сградата, новите пристройки и вътрешния двор и очакваме с нетърпение да се сдобие с хубаво кафене, по-добра книжарница и повече насочваща информация за ексопозициите. Силно препоръчваме държавния музей, където можеш да видиш близо две хиляди от общо над 40-те хиляди произведения във 120-годишния национален фонд. Българската колекция включва творби на големи класици като Владимир Димитров - Майстора и успешни съвременни артисти като Недко Солаков.

Адрес: ул. 19-ти февруари 1 (вход от площад Св. Александър Невски) 
Работно време: вторник - неделя: 10:00 - 8:00, касата работи до 17:00
Вход: 10 лева, 5 лева (намален), свободен вход всеки втори четвъртък от месеца


 

Галерия "Васка Емануилова"

Постоянната експозиция във филиала на СГХГ включва пластики от теракота и бронз, рисунки и акварели на известната българска скулпторка Васка Емануилова. Галерията разполага и със зали за временни експозиции на скулптури и съвременно изкуство от млади български автори.

Адрес:  бул. Янко Сакъзов 15
Контакти: +359 2 9441175
Работно време: вторник - събота: 10:00 - 19:00, неделя: 11:00 - 18:00
Вход: Свободен

 

ИСИ

Неправителствената организация Институт за съвременно изкуство е сборен пункт на доста от успешните и активни български артисти, куратори, художници и теоретици, който цели развиване на културната среда и стимулиране на международния обмен на родни имена. ИСИ организира локални и международни изложби и събития, посветени на разбирането и практикуването на визуалните изкуства от 20-ти и 21-ви век. Постоянните авангардни изложби в института няма да те оставят безразличен, независимо дали ти харесат или не.

Адрес: бул. Васил Левски 134 (вход откъм ул. Екзарх Йосиф)
Контакти: +359 887 510585
Работно време: вторник - събота: 15:00 - 19:00
Вход: свободен


 

Археологически музей

Постоянните и временните експозиции на Националния археологически музей представят бита и културата на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до края на 18-ти век. Разположеният в една от най-старите запазени сгради в София - Буюк (голямата) джамия, музеят е най-голямата родна институция за изследване и излагане на праисторически, тракийски, антични и средновековни археологически находки, нумизматика и епиграфика.

Адрес: ул. Съборна 2 
Контакти: +359 2 9882406
Работно време: летен период (май-октомври): всеки ден от 10:00 - 18:00, зимен период (ноември-април): вторник - неделя: 10:00 - 17:00
Вход: 10 лева, 2 лева (учeници и студенти), свободен вход всяка последната неделя от месеца

Софийска градска художествена галерия

Вероятно най-активната галерия в града, в която винаги можеш да разгледаш поне една представителна за съвременното българско изкуство изложба. Градската галерия разполага с колекция от над осем хиляди произведения и развива няколко основни направления: живопис, скулптура, графика, съвременно изкуство и фотография. Историята на СГХГ започва още през 1928, а през годините галерията постепенно се превръща в едно от най-важните културни пространства в София. Част от скулптурите в нейния фонд са изложени на открито в Градската градина.

Адрес: ул. Генерал Гурко 1 (вход откъм ул. Александър Батенберг)
Контакти: +359 2 9872181
Работно време: вторник - събота: 10:00 - 19:00, неделя: 11:00 - 18:00
Вход: 2 лева, 1 лев (намален), безплатно всеки четвъртък 

Swimming Pool

Новото пространство за съвременно изкуство на покрива на аристократична сграда от 1939 всъщност е многостаен апартамент с големи тераси на няколко нива, открит плувен басейн и жестока гледка към всички забележителности в центъра. Галерията организира изложби и поддържа резидентни програми с чуждестранни артисти. С малко късмет можеш да попаднеш на някои от многото планирани художествени и кураторски проекти, четения, прожекции и представления, но първо провери в сайта, тъй като Swimming Pool няма постоянно работно време и е отворен, когато има събития.

Адрес: бул. Цар Освободител 10, етаж 5
Работно време: петък - неделя: 16:00 - 19:00 или с предварителна уговорка
Вход: свободен

 

Галерия "Райко Алексиев"

Една от основните изложбени зали на Съюза на българските художници е сред най-предпочитаните места за съвременно изкуство в София. Райко Алексиев разполага с 330 квадрата изложбена площ, над 70-годишна история и удобна локация на важната за столичния културен живот улица Раковски.

Адрес: ул. Георги Раковски 125
Контакти: +359 2 9881247
Работно време: вторник - неделя: 11:00 - 19:00 

 

Улица Раковски

По протежението на една от най-дългите (3850 метра) централни софийски улици са разположени по-голямата част от софийските театрални зали, откъдето получава и неособено популярния прякор “българския Бродуей”. Там са още Националната опера и балет, престижният университет за филмови и сценични изкуства НАТФИЗ, столичният куклен театър, Народен театър Иван Вазов, театър Възраждане, Държавният сатиричен театър Алеко Константинов, Сълза и смях, както и други знакови сгради и институции. Ако минаваш вечер по Раковски, ще усетиш оживлението във въздуха от десетки любители на театъра. Сама по себе си улицата е цял маршрут със забележителности като катедралата Александър Невски, Военния клуб, оживената градинка пред Кристал и книжния пазар на площад Славейков.

Адрес: ул. Георги С. Раковски

САМСИ

Държавната галерия Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство представя българска живопис, фотография, модерен принт, аудио-визуални инсталации и прожекции. Дългото име е игра на думи с името на близкия булевард “Арсеналски” и историята на сградата, построена в края на 19-ти век, за да приюти щаба на Школата за запасни офицери. САМСИ има симпатични изложбени зали, скулптурен парк и сериозни планове за разширяване на пространствата. Експозициите са подбрани да отразяват “смисловите напластявания на различни култури и епохи” и да ги интерпретират по нов начин. Сериозна задача.

Адрес: бул. Черни връх 2
Работно време: вторник - неделя: 10:00 - 18:00 часа, касата работи до 17:30
Вход: 3 лева, 1 лев (намален)