Интериорна концепция на НДК стъпва върху една основна композиционна идея — за „отвореността“ на сградата и свързването на вътрешните пространства с околната среда и планината. Търсена е визуалната връзка с природата, която е осъществена чрез богатото остъкляване на фасадите. Пастелно зеленият цвят на настилките и фоайетата е избран, за да кореспондира хармонично с парка наоколо и да допълва търсеното въздействие.

 

 

В развитието на архитектурната идея са въвлечени известни творци в областта на монументална стенопис, скулптурата, приложно-декоративното изкуство и дизайна, които надграждат усещането за едно добре помислено до най-малкия детайл монументално тяло. 

 

Най-голямата гордост на Двореца безспорно е Зала 1. Тя побира 4000 души и е предназначена за тържествени събрания, конгреси, концерти и спекталки. Тъй като по-рядко са нужни толкова много седалки, залата е мислена и проектирана така, че при провеждане на по-малки събития да се увеличава енергоефективността чрез механично сваляне на тавана, докато вторият балкон се скрие. Чрез мобилност на стенните крила пък може да се управлява и променя акустичния профил на залата, за да отговаря на различните нужди на събитията в нея. 

 

Зала 1 разполага с най-модерните за времето си инсталационни системи, въртящ се сценичен диск и други технически екстри. Уникалната металната завеса „Слънце“ на проф. Димо Заимов представлява пано от кръгли елементи от неръждаема стомана и изпълнява функцията и на огнеупорна стена в случай на пожар. Седалките на Зала 1 са изработени по френски модел, но са произведени у нас след закупуване на правата върху дизайна. В някои от тях са разположени пепелници, система за превод на 14 езика и електро-акустични високоговорители. Днес повечето от технически възможности на залата са амортизирани и не се използват, но залата в никакъв случай не е загубила своя блясък и продължава да приютява някои от най-значимите културни и конферентни събития у нас.

В оригиналния план на НДК под зала 1 са разположени колони и евентуални зимнични помещения. По решение на проф. д-р инж. Милчо Брайнов, колоните са премахнати, а на тяхно място е заложено изграждането на нова зала. Това хрумване оскъпява значително строежа, но с подкрепата на Людмила Живкова и Георги Йорданов планът за изграждане на залата е одобрен. Входът на Зала 2 е през подлеза срещу красивия фонтан “Космос”. 

Исторически Зала 2 е предназначена за камерни вокални и инструментални концерти, рецитали, постановки и кинопрожекции. Залата разполага с 600 места и се намира точно под Зала 1, а плановата схема е близка до тази на Античния театър в Пловдив. Днес зала 2 функционира като театър „Азарян“ и е най-модернизираната театрална зала в България.

Над главната Зала 1 пък е разположена обширната Зала 3. С прилежащите към нея две по-малки зали и равен под, тя може да побере до 1400 души. Поради възможността за размествания и конфигурации, пространството е подходящо за конференции, ревюта, балове и приеми, като позволява и допускането на естествена светлина. 

Малко хора знаят, че освен големите панорамни зали и тераси от двете страни на НДК, на последните етажи има и апартаменти, ползвани  на времето от височайши особи. Но понеже трудно ще разкажем за десетките зали и пространства из богатия интериор на двореца, ви даваме задача — открийте залата, позната като „зала „Али Баба“, и разберете защо тя се нарича така.

 

Статиите за проекта “НДК е #soSofia” са разработени от Виктор Топалов, автор в “Бохемска София” в колаборация с екипа на #soSofia. 

В проекта е използван визуален архив от Национален филмов център, Държавна агенция “Архиви”, Български визуален архив и информация от следните източници: 

 

Милошев, Йордан, НДК – спомени на строители | Сп. Архитектура – бр. 1 – 1982, бр. 6 – 1984, бр. 3-4 – 1986 | Мирчева, Симона, Дворец в живота на града | Тромков, Илия. Народен дворец на културата „Людмила Живкова“ | Милев, Иво. “Животът и смъртта на Людмила Живкова” | БНТ. Александрова, Албена. Ковачев, Олег. Етюд за красотата отвътре | omda.bg. Интервю – Гюров, Васил. Гюров, Константин. Места от всекидневието. Кравай. | Лангова, Соня. Шофелинов, Иван. Коен, Емил. Филм – Ние от Кравай. | Трифонова, Теодора. БТВ Новините. 18.07.2017 г. Готов проект за войнишкия паметник има от години. | Веселинов, Веселин. Liternet. Мемориалът на загиналите от първи и шести пехотен полк. | НДК Пресцентър | ndk.bg | newtheatre.bg | Благодарим за разговорите на екипите на НДК. | All Day NDK. | DJ GIORGIO. | Sofia Graffiti Tour.

 

Проектът “НДК е #soSofia” се реализира с подкрепата на програма „Културно предприемачество в сферата на Културното наследство“ на Национален фонд култура и помощта на нашите верни приятели от Storytel, Fashion Days, Beefeater и DEVIN.

Подобни

Новите дрехи на културата Най-важните събития, които се случиха в НДК Да живее скейтът и ние покрай него Графитите на НДК Кравай