Знаеш ли, че най-късата улица на София е едновременно и на една от най-високите точки в града и крие под себе си най-старите свидетелства от живота по нашите земи? 

Това е ул. “Малко Търново” — едно от любимите ни места в града, което наричаме “улица на времето”, защото крие под себе си най-различни свидетелства от многовековното развитие на града. 


През 2021 се гмурнахме в историята на София, концентрирана на тази #soSofia градска точка, и ви я разказахме със специално събитие и гост-дизайнер Филип Бояджиев. 

Вижте историите, които събрахме тук: 

Само на 60 метра “Малко Търново” крие под себе си останки, датиращи от 4500 години пр. Христа. През средновековието тя се е казвала улица “Часовникова”, защото тук се е намирала и Часовниковата кула на София, за която градската легенда гласи, че e била умишлено подпалена от часовникарския еснаф, за да не им пречи на бизнеса. Входът на днешният комедиен клуб пък е бил врата на известния бар „Луна“, в който легендата разказва, че Цар Борис Трети е пиел питието си по пантофи. Точно срещу него пък е възпятото в блуса на Георги Минчев „мазе на Московска 5“,  където са се помещавали килиите на Държавна сигурност.

Първите археологически открития от улицата датират от 4500 г. пр.н.е., а във II в. пр.Хр., тук Сердика е блестяла с красотата на огромен римски театър, построен от император Траян с размери на Колизеума. 

През 2021 отпразнувахме “улицата на времето” и със специално #soSofia събитие благодарение в партньорство със Столична община, с подкрепата на Ballantine’s, Филип Морис България и Storytel, и участието на Младежки театър “Николай Бинев”, студио Phormatik, Stagemasters, After 5, Comedy Club. 

В проекта са ползвани кадри от ДА “Aрхиви”, Музей за история на София, Стара София и Изгубената България — благодарим им за запазените спомени от сърцето на София.

Подобни