Зала 1 и прилежащите помещения на Народния дворец на културата „София“ са открити за провеждането на XII-ия конгрес на БКП през март 1981 г. На 20 октомври същата година е проведено официалното откриване по повод честването на 1300-годишнината на българската държава. Събитието е отбелязано няколко месеца след смъртта на Людмила Живкова. Поради тази причина дворецът е преименуван на „Народен дворец на културата „Людмила Живкова“.

 

 

Във връзка с провеждането на 23-тата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО за 10 месеца през 1985 г. е изградена нова част от комплекса, наричана неофициално „Малкото НДК“. Основната зала в „Малкото НДК“ е 12. Тя разполага с площ от 900 кв. м. и с модификации би могла да се ползва за конференции, тържества, изложби и заседателна зала. Другата голяма зала в сградата е 11, днешното кино „Люмиер“. В новопостроено фоайе под земята с размерите на зала 3 на НДК скоро след Промените се провежда първото авто изложение в столицата. Освен новия строеж, към НДК е включена и високата административна сграда на ПРОНО – Проектантска организация на народната отбрана. В нея се помещава администрацията на ЮНЕСКО за период от месец и половина покрай Генералната конференция. По повод домакинството на Генералната конференция на ЮНЕСКО са изработени специална пощенска марка и възпоменателна монета с НДК, заемащо централно място във визиите. 

През януари 2018 г. София става домакин на Съвета на Европейския съюз за пръв път в своята история. Заседанията на европейските представители се провеждат в зала 3 на Националния дворец на културата. По време на подготовката за домакинството, голяма част от интериора на конгресния център е обновен и осъвременен. В някои случаи, корекциите по вътрешността на сградата се правят за сметка на ценни компоненти от оригиналния интериор на двореца. Председателството е съпроводено с редица културни събития като концерти и изложби. Емблематична остава разходката на френския президент Еманюел Макрон, немския канцлер Ангела Меркел и британския министър-председател Тереза Мей по „Моста на влюбените“. 

В зала 1 на НДК са гостували някои от най-големите имена в световното изкуство. Тук концерти имат Андреа Бочели, Хосе Карерас, Майкъл Болтън и др. Тук свирят Лондонският симфоничен оркестър, Виенската филхармония, Маосковската филхармония и др. Тук дирижират Херберт фон Караян, Клаудио Абадо и др.

В НДК се провежда кино фестивалът „Киномания“, създаден през 1987 г., новогодишният музикален фестивал, създаден през 1986 г. и други ежегодни културни мероприятия.

Статиите за проекта “НДК е #soSofia” са разработени от Виктор Топалов, автор в “Бохемска София” в колаборация с екипа на #soSofia. 

В проекта е използван визуален архив от Национален филмов център, Държавна агенция “Архиви”, Български визуален архив и информация от следните източници: 

 

Милошев, Йордан, НДК – спомени на строители | Сп. Архитектура – бр. 1 – 1982, бр. 6 – 1984, бр. 3-4 – 1986 | Мирчева, Симона, Дворец в живота на града | Тромков, Илия. Народен дворец на културата „Людмила Живкова“ | Милев, Иво. “Животът и смъртта на Людмила Живкова” | БНТ. Александрова, Албена. Ковачев, Олег. Етюд за красотата отвътре | omda.bg. Интервю – Гюров, Васил. Гюров, Константин. Места от всекидневието. Кравай. | Лангова, Соня. Шофелинов, Иван. Коен, Емил. Филм – Ние от Кравай. | Трифонова, Теодора. БТВ Новините. 18.07.2017 г. Готов проект за войнишкия паметник има от години. | Веселинов, Веселин. Liternet. Мемориалът на загиналите от първи и шести пехотен полк. | НДК Пресцентър | ndk.bg | newtheatre.bg | Благодарим за разговорите на екипите на НДК. | All Day NDK. | DJ GIORGIO. | Sofia Graffiti Tour.

 

Проектът “НДК е #soSofia” се реализира с подкрепата на програма „Културно предприемачество в сферата на Културното наследство“ на Национален фонд култура и помощта на нашите верни приятели от Storytel, Fashion Days, Beefeater и DEVIN.

Подобни

Новите дрехи на културата Най-важните събития, които се случиха в НДК Да живее скейтът и ние покрай него Графитите на НДК Кравай