Повече от 40 години Националният дворец на културата е средище на артистичния живот на столицата. На територията на Двореца днес се провеждат най-големите концерти на български и чуждестранни музиканти и могат да бъдат посетени няколко културни пространства.

 

През есента на 2015 г., на Празника на София – 17 септември, градът се сдобива с първия си денонощен клуб за литература. „Перото“ е замислено като пространство, което да бъде „истински дом на книгата“. Подобно на виенските кафенета в миналото, „Перото“ предлага на посетителите си приятни напитки, които да допринесат за техните продуктивност и уют. Днес литературният клуб вече не работи денонощно, но въпреки това продължава да бъде място за изява на много доказани и прохождащи писатели и поети. 

 

Всяка година клуб „Перото“ е домакин на учредените през 2015 г. едноименни награди. Литературни награди „Перото” се връчват на творци – писатели, преводачи, литературни специалисти и изследователи, със значими постижения в областта на литературата. Пластиките, които получават носителите на наградата „Перото“ са изработени от проф. Емил Попов — автор на скулптурата „Конникът“, която е поставена пред вход А3, и съавтор на творбата „България – земя на древни култури“, разположена на западния полуетаж в Националния дворец на културата.

През 1995 г. за пръв път Международен панаир на книгата в България се провежда на територията на Националния дворец на културата. В следващите години неколкократно НДК е партньор на асоциация „Българска книга“ в провеждането на любимия книжен панаир на софийските жители. Днес е трудно да си представим първите дни на декември без да посетим Националния дворец на културата и да се потопим в коледния дух на столицата.  

Любителите на театъра могат да посетят представления в един от двата театрални салона на територията на Националния дворец на културата. Първото театрално пространство в Двореца е зала 2, която функционира като театът „Азарян“. Залата разполага с 600 места и се намира се под зала 1. Предназначена за камерни вокални и инструментални концерти, рецитали, постановки и кинопрожекции. Плановата схема на театър „Азарян“ е близа до тази на Античния театър в Пловдив. Към днешна дата, зала 2 на НДК е най-модернизираната театрална зала в България.

В близост до вход А3 се намира и създаденият през март 2015 г. „Нов театър“. Залата на театъра разполага със 191 места и съвременни осветителни и озвучителни системи. „Нов театър“ разполага и със собствена библиотека и книжарница, откъдето всеки желаещ може да се сдобие със специализирана литература в областта на театъра, киното и други изкуства. 

Когато говорим за кино, не можем да пропуснем едно от най-старите софийски кина – „Люмиер“, което се помещава в зала 11 на т. нар. „Малко НДК“. Кино „Люмиер“ е част от мрежата киносалони „Europa Cinemas” и поставя като свой приоритет излъчването на съвременни български и европейски филми.

Статиите за проекта “НДК е #soSofia” са разработени от Виктор Топалов, автор в “Бохемска София” в колаборация с екипа на #soSofia. 

В проекта е използван визуален архив от Национален филмов център, Държавна агенция “Архиви”, Български визуален архив и информация от следните източници: 

 

Милошев, Йордан, НДК – спомени на строители | Сп. Архитектура – бр. 1 – 1982, бр. 6 – 1984, бр. 3-4 – 1986 | Мирчева, Симона, Дворец в живота на града | Тромков, Илия. Народен дворец на културата „Людмила Живкова“ | Милев, Иво. “Животът и смъртта на Людмила Живкова” | БНТ. Александрова, Албена. Ковачев, Олег. Етюд за красотата отвътре | omda.bg. Интервю – Гюров, Васил. Гюров, Константин. Места от всекидневието. Кравай. | Лангова, Соня. Шофелинов, Иван. Коен, Емил. Филм – Ние от Кравай. | Трифонова, Теодора. БТВ Новините. 18.07.2017 г. Готов проект за войнишкия паметник има от години. | Веселинов, Веселин. Liternet. Мемориалът на загиналите от първи и шести пехотен полк. | НДК Пресцентър | ndk.bg | newtheatre.bg | Благодарим за разговорите на екипите на НДК. | All Day NDK. | DJ GIORGIO. | Sofia Graffiti Tour.

 

Проектът “НДК е #soSofia” се реализира с подкрепата на програма „Културно предприемачество в сферата на Културното наследство“ на Национален фонд култура и помощта на нашите верни приятели от Storytel, Fashion Days, Beefeater и DEVIN.

Подобни

Преди да бъде НДК