Разходки, балони, кучета, деца, скейтъри, байкъри, паркур, фрийрън, хип-хоп и K-pop танци? Познахте — намираме се на най-любимото и пъстро площадно пространство в София — парка на НДК. Пространтвото около НДК  е проектирано от арх. Атанас Агура в сътрудничество с ландшафтния архитект Валентина Атанасова. Паркът е замислен като място за провеждане на масови културни прояви на открито – концерти, изложби и други празненства. Затова за посетителите са предвидени и подземни паркинги за повече от 1500 автомобила. Концепцията на арх. Агура предвижда подходът към планината Витоша да започва именно от парка на НДК, през днешния „Мост на влюбените“ и двете части на Южния парк.

 

 

„Мостът на влюбените“ не разполага с официално име, но е наречен така от местните хора вероятно заради множеството двойки, които се разхождат по него. Той представлява пешеходен мост, свързващ територията на Двореца с част II на Южен парк. Това са зелените хълмове и поляни на юг от бул. „България“, по-известни сред софиянци като “кучешкия парк”. Мостът изпълнява и ролята на надлез, тъй като е проектиран така, че да могат да преминават и автомобили при нужда. Стълбите, свързващи моста със стария McDonalds, който идва там като един от първите символи на капитализма, са създадени по проект на арх. Станислав Константинов, който изработва и проекта за пилоните на НДК.

 

В края на 1979 г. Комитетът за култура обявява вътрешен конкурс за изграждане на паметник по случай 1300 години България на мястото на паметника за загиналите от I и VI пехотни полкове. Разбира се, темата е определена от Людмила Живкова, която се спира на „Минало, настояще и бъдеще“. Журито на конкурса присъжда първа награда на идейния проект на проф. Валентин Старчев. По проектирането работят и арх. Александър Баров, арх. Атанас Агура и инж. Милчо Брайнов. Монументът е открит лично от Тодор Живков на 20 октомври 1981 г. Тогава в програмата за честване на 1300-годишнината на българската държава се провежда юбилейният „Ден на българската държава“. При откриването паметникът още не е завършен в окончателния си вид и започва да се разпада, а след края на комунизма спира да се оддръжа, въпреки че става част от различни маршрути, които разглеждат тоталитарното наследство. През 2017 г. паметникът е премахнат въпреки противоречивите нагласи в обществото.

Всички обаче единодушно обичат фонтаните пред НДК — едно от любимите места за срещи на софиянци. Те могат да изхвърлят струи от 1 до 25 метра височина, бълбукащи и гейзерно-изворни ефекти, водна мъгла, преливници и водопади. За още повече ефект, в тях са поставени и подводни прожектори с четири основни цвята. 

Животът около НДК продължава и под земята. Основният подлез на НДК служи за пешеходен преход между Двореца, парковите пространства и спирките на градския транспорт. Там са предвидени множество заведения, магазини и места за забавление. В централната част на подлеза, точно пред централния вход на НДК е разположен големият, забележителен фонтан с няколко метални глобуса в различен размер, които имитират умалена вселена с небесни тела. Затова и красивият фонтан-композиция е наречен “Космос”, макар днес да е известен по-скоро като “Топките”, а градската митология да го помни и като “Мозъците”, заради шегата с кръглите му гладки форми. 

На вертикалната северна стена точно зад “Топките” пък е изградена декоративна пластична мозайка, дело на Иван Радев, отново съставена от сфери. Арх. Атанас Агура споделя, че фонтанът повтаря в умален мащаб геометричната форма на самия НДК. Точно там ви чакаме  на 17 юни за събитието “НДК е soSofia”, за да отпразнуваме уникалността на НДК като символ на София с всичките ѝ субкултури. 

 

Статиите за проекта “НДК е #soSofia” са разработени от Виктор Топалов, автор в “Бохемска София” в колаборация с екипа на #soSofia. 

В проекта е използван визуален архив от Национален филмов център, Държавна агенция “Архиви”, Български визуален архив и информация от следните източници: 

 

Милошев, Йордан, НДК – спомени на строители | Сп. Архитектура – бр. 1 – 1982, бр. 6 – 1984, бр. 3-4 – 1986 | Мирчева, Симона, Дворец в живота на града | Тромков, Илия. Народен дворец на културата „Людмила Живкова“ | Милев, Иво. “Животът и смъртта на Людмила Живкова” | БНТ. Александрова, Албена. Ковачев, Олег. Етюд за красотата отвътре | omda.bg. Интервю – Гюров, Васил. Гюров, Константин. Места от всекидневието. Кравай. | Лангова, Соня. Шофелинов, Иван. Коен, Емил. Филм – Ние от Кравай. | Трифонова, Теодора. БТВ Новините. 18.07.2017 г. Готов проект за войнишкия паметник има от години. | Веселинов, Веселин. Liternet. Мемориалът на загиналите от първи и шести пехотен полк. | НДК Пресцентър | ndk.bg | newtheatre.bg | Благодарим за разговорите на екипите на НДК. | All Day NDK. | DJ GIORGIO. | Sofia Graffiti Tour.

 

Проектът “НДК е #soSofia” се реализира с подкрепата на програма „Културно предприемачество в сферата на Културното наследство“ на Национален фонд култура и помощта на нашите верни приятели от Storytel, Fashion Days, Beefeater и DEVIN.

Подобни

Новите дрехи на културата Най-важните събития, които се случиха в НДК Да живее скейтът и ние покрай него Графитите на НДК Кравай