#soSofia говори езика на улицата. За да разработим визуалната идентичност на бранда и нашите сувенири, погледнахме какво ни заобикаля и отговорът беше повече от очевиден. Следите от многобройните исторически трансформации на София, създават уникална харизма по улиците на града – типографски рай и ад в същото време.

 

 

 

Голяма част от уличните табели за външна реклама са родени в началото на 60-те години, когато освен че изпълняват основната си функция, те дават живот и динамика на градската среда. Днес те са останали като детайл от културното оформление на града, което носи неговата уникалност. Ръчно изработени с оригинални български шрифтове, направени за конкретни реклами, тези знаци приковават очите както на софиянци, така и на гостите на града. Въпреки многото инициативи за и против премахването им от фасадите на сградите, решихме да заловим онези, които са устояли на изпитанията на времето. Много от тях все още са на местата си, загубили са своята функция, но не и очарованието си, което допринася за контрастния имидж на града.

 

Чрез тяхната дигитализация създадохме типографска идентичност, вдъхновена от работата на известни художници и архитекти, изградили тези първи примери за български рекламен дизайн. Заснехме ги, и ги превърнахме в език, който отразява в най-голяма степен шарената и контрастна идентичност на нашия град.

 

Някои от тези букви са създадени по предназначение като реклама или пропаганда. Други са взети от творбите на нищо неподозиращи улични артисти, нашарили града с надписи като: „Не паркирай!“ и „Гараж“.

Шрифтът soSofia е процес на създаване, към който можете да се присъедините, като използвате #soSofia в социалните медии.

Подобни