В началото бяхме фокусирани върху една основна задача – #soSofia се нуждаеше от отличителен визуален език.

Погледнахме какво ни заобикаля и отговорът беше повече от очевиден. Следите от многобройните исторически трансформации на София, създадоха уникална харизма – типографски рай и ад в същото време.

Голяма част от табелите за външна реклама са родени в началото на 60-те години, когато освен че изпълняват основната си функция, те дават живот и динамика на градската среда. Днес те са детайл от културното оформление на града, което носи неговата уникалност. Ръчно изработени с оригинални български шрифтове, направени за конкретни реклами, тези знаци приковават очите както на софиянци, така и на гостите на града. Въпреки многото инициативи за и против премахването им от фасадите на сградите, решихме да заловим онези, които са устояли на изпитанията на времето. Много от тях все още са на местата си, загубили са своята функция, но не и очарованието си, което допринася за контрастния имидж на града.

Чрез тяхната дигитализация създадохме типографска идентичност, вдъхновена от работата на известни художници и архитекти, изградили тези първи примери за български рекламен дизайн. Заснехме ги и ги превърнахме в език, който е един от символите на нашия град.

Някои от буквите от табелите, които заснехме, са създадени по предназначение като реклама или пропаганда. И все пак, ние се стремим да покажем пълната картина, дори оценяваме нищо неподозиращите улични артисти, творящи надписи като: „Не паркирай!“ и „Гараж“.

Шрифтът soSofia е процес на създаване, към който можете да се присъедините, като използвате #soSofia в социалните медии.

Подобни