#soWelcome to Sofiа
Добре дошли в София - столицата на България, която е едновременно толкова млада, толкова стара и толкова зелена.

Тук ще се потопите в няколко хилядолетната история на един град, който съществува по тези земи още от I в. Пр. Хр. Основан тук заради минералните си извори, нашият град се разгръща пред величествената гледка на планина Витоша и днес приютява над 1,2 милиона души.

 

София е смесица от история, архитектура, религия и култура. Толкова много цветове, влияния и символи се сливат в един еклектичен стил на стар град с модерен европейски дух. София е вълнуваща, неочаквана, млада и екзотична, защото векове наред е стояла на ръба на цивилизации, политически системи и континенти, за да се превърне в това, което днес я прави толкова уникална и #soSofia.

 

Потопете се в старото сърце на София и се запознайте с древните цивилизации, оставили своето наследство, видимо и до днес. Огледайте се и разберете феномена на религиозното многообразие и толерантността. Разходете се по старите улици и пазари, за да разкриете тайните, местните занаяти и продукти. Запознайте се с развитието на София от малко ориенталско градче до модерна европейска столица.

 

Младият дух на София е известен с богатата сборна и социална култура на местните жители. Толкова много места, където да се срещнете, да се хванете за ръце, да се нагостите, да опитате, да поиграете, да потанцувате, да поприказвате и да създадете спомени. Запознайте се с готините градски хора, опитайте най-добрите местни ястия и разберете как вечерта се превръща в нов ден.

 

Всеки впечатляващ аспект на динамичния градски живот в София е балансиран от нейното природно сърце. Множеството паркове ще ви накарат да се почувствате като на уикенд бягство, а диамантът в короната е планината Витоша, където се надпреварват водопади, езера, върхове, екопътеки, хижи и лифтове за здравословен и активен начин на живот.

 

Научете повече за най-интересните символи на София, за да се насладите пълноценно на престоя си в нашия град!

За София, с любов
Един филм на Мартин Граховски & Петър Тухчиев

Филмът “За София с любов” цели да засили любопитството на бъдещи туристи към града и е подкрепен от Mastercard, като част от инициативата на бранда да дигитализира неразказаните по света истории на София и нейните хора. Това е личен и документален разказ за емблематичните и отличителни градски символи на София и кулминация на проекта #soWelcometoSofia на платформата #soSofia, който изследва 30 от най-характерните символи от античността, съвремието и природата на столицата и ги представя на пристигащите туристи в мащабна инсталация на Терминал 2 на Летище София. Проектът е реализиран с подкрепата на програмата за социализиране на културното наследство на Столична община, Летище София и Mastercard.

Какво прави София толкова стара?

Стотиците години история, които се виждат в Ларгото и Античния комплекс Сердика. Уникалният феномен на четири различни религиозни храма само на няколко крачки един от друг. Или уличките на стария еврейски квартал, които водят към тайните на Близкия изток, местните занаяти и продуктите на Женския пазар. София има толкова много пластове, които я развиват от малко ориенталско градче в модерна европейска столица.

Младият дух на София
е навсякъде.

Националният дворец на културата, където модерното се среща с класиката, Княжеската градина – мястото на младите фигуристи, Народният театър и Градската градина, където музиката, игрите и веселите звуци продължават до сутринта. Запознайте се с готините градски хора в К.Е.В.А, Ракета Ракия бар или бар Петък и още много цветни ресторанти, барове и клубове, където всяка вечер се превръща в нов ден.

София е
толкова зелена!

Зелените съкровища са скрити навсякъде в София и около нея. Южният парк, Борисовата градина, паркът на Военната академия и много други ви карат да се чувствате заобиколени от природата, докато все още сте в центъра на града. Дворецът „Врана“, комплексът „Камбаните“ или Ботаническата градина предлагат вълнуваща историческа и природна експедиция. A pланина Витоша ви очаква с Боянския водопад, езерото Панчарево, множество екопътеки и слънчеви хижи.

Разгледайте и се запознайте с всеки обект в раздела "места"
или на картата #soWelcometoSofia.

#soWelcome места
Разгледайте подбрания списък с места, които ви препоръчваме да посетите, да изживеете и още...
Всички
Стара
Mлада
Зелена
#soWelcome карта
Навигирайте из картата, проверете най-близките места, от които да започнете,
и съставете свой собствен план за опознаване на София!